Prosty przepis na lasagne.
Składniki na sos z mięsem mielonym:
- 700g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 6 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- szklanka przecieru pomidorowego (330 g)
- słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
- po płaskiej łyżce: majeranku i ziół prowansalskich
- po płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki, soli i pieprzu
- 4 łyżki oleju roślinnego
Składniki na biały sos:
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g słodkiej śmietanki 30%
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
Pozostałe składniki na lasagne:
- 250 g sera mozzarella (nie z zalewy)
- 250 g sera żółtego
- 12 płatków makaronu suchego do lasagne (215 g)
Lasagne sposób przygotowania:
Należy zacząć od zrobienia farszu z mięsa mielonego. Bez różnicy czy będzie to gotowe mięso czy własnoręcznie przemielone, wszystko zależy od upodobań. Do mięsa należy dodać przyprawy: płaską łyżkę ziół prowansalskich oraz majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu.
Następnie mięso z przyprawami dokładnie wymieszać i odstawić.
W tym czasie należy obrać cebule i pokroić w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i pokroić na kawałki.
Cebulę razem z czosnkiem podsmażyć do zeszklenia na podgrzanym oleju na średniej wielkości patelni. Następnie dołożyć pieczarki, podsmażyć po czym na patelnię należy wyłożyć mięso z przyprawami, całość smażąc i mieszając przez kilka minut, aż mięso zblednie.
Gdy mięso będzie już gotowe wlej szklankę przecieru pomidorowego oraz 200 gramów koncentratu pomidorowego, następnie wymieszaj.
Kolejno przygotuj foremkę 30×22 x 6 cm wysokości i wysmaruj olejem.
Ser mozzarella wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Płaty makaronu do lasagne przed ułożeniem w brytfance należy zmiękczyć zanurzając je w wodzie doprowadzonej do wrzenia. Po 60 sekundach, ostrożnie wyławiać płaty a następnie układać na dnie brytfanki tak aby się nie porwały.
W pierwszej kolejności należy ułożyć obok siebie trzy miękkie płaty makaronu do lasagne a następnie rozprowadzić na nim cienką warstwę farszu mięsnego równomiernie rozprowadzając ibpamiętając o pozostawieniu mięsa na kolejne warstwy.
Na farsz wyłożyć starty wcześniej ser, rozkładając równomiernie i pozostawiając odpowiednią ilość na dalsze warstwy.
Na ser wyłóż kolejne trzy płaty miękkiego makaronu zanurzonego wcześniej we wrzącej wodzie. Następnie kolejna warstwa mięsa i sera. Czynność należy powtórzyć tak samo do kolejnych dwóch warstw.
Wszystko należy zalać mieszanką mleka i słodkiej śmietanki ze słodką papryką tak by pokryć zapiekankę.
Tak przygotowaną zapiekankę w brytfance piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na środkowej półce przez 50 minut.
Smacznego.