Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Prosty przepis na lasagne.

Składniki na sos z mięsem mielonym:

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • szklanka przecieru pomidorowego (330 g)
  • słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
  • po płaskiej łyżce: majeranku i ziół prowansalskich
  • po płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki, soli i pieprzu
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Składniki na biały sos:

  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki

Pozostałe składniki na lasagne:

  • 250 g sera mozzarella (nie z zalewy)
  • 250 g sera żółtego
  • 12 płatków makaronu suchego do lasagne (215 g)

 

Lasagne sposób przygotowania:

Należy zacząć od zrobienia farszu z mięsa mielonego. Bez różnicy czy będzie to gotowe mięso czy własnoręcznie przemielone, wszystko zależy od upodobań. Do mięsa należy dodać przyprawy: płaską łyżkę ziół prowansalskich oraz majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu.

Następnie mięso z przyprawami dokładnie wymieszać i odstawić.

W tym czasie należy obrać cebule i pokroić w drobną kostkę. Obrane ząbki czosnku przepuścić przez praskę. Pieczarki obrać i  pokroić na kawałki.

Cebulę razem z czosnkiem podsmażyć do zeszklenia na podgrzanym oleju na średniej wielkości patelni. Następnie dołożyć pieczarki, podsmażyć po czym na patelnię należy wyłożyć mięso z przyprawami, całość smażąc i mieszając przez kilka minut, aż mięso zblednie.

Gdy mięso będzie już gotowe wlej szklankę przecieru pomidorowego oraz 200 gramów koncentratu pomidorowego, następnie wymieszaj.

Kolejno przygotuj foremkę 30×22 x 6 cm wysokości i wysmaruj olejem.

Ser mozzarella wraz z serem żółtym zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Płaty makaronu do lasagne przed ułożeniem w brytfance należy zmiękczyć zanurzając je w wodzie doprowadzonej do wrzenia. Po 60 sekundach, ostrożnie wyławiać płaty a następnie układać na dnie brytfanki tak aby się nie porwały.

W pierwszej kolejności należy ułożyć obok siebie trzy miękkie płaty makaronu do lasagne a następnie rozprowadzić na nim cienką warstwę farszu mięsnego równomiernie rozprowadzając ibpamiętając o pozostawieniu mięsa na kolejne warstwy.

Na farsz wyłożyć starty wcześniej ser, rozkładając równomiernie i pozostawiając odpowiednią ilość na dalsze warstwy.

Na ser wyłóż kolejne trzy płaty miękkiego makaronu zanurzonego wcześniej we wrzącej wodzie. Następnie kolejna warstwa mięsa i sera. Czynność należy powtórzyć tak samo do kolejnych dwóch warstw.

Wszystko należy zalać mieszanką mleka i słodkiej śmietanki ze słodką papryką tak by pokryć zapiekankę.

Tak przygotowaną zapiekankę w brytfance piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na środkowej półce przez 50 minut.

Smacznego.